Световният ден на розовата фланелка казва "стоп" на тормоза в училище

Световният ден на розовата фланелка казва "стоп" на тормоза в училище

Световният ден на розовата фланелка казва "стоп" на тормоза в училище

Световният ден на розовата фланелка през 2024 година се отбелязва на 28 февруари. Всяка година в последната сряда на месеца се провежда събитието, с което се казва "стоп на тормоза в училище".

В този ден розовата фланелка символизира протест срещу насилниците в училищата и не само. През 2007 година в Канада, двама ученици - Дейвид Шепърд и Травис Прайс, се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище. При откриването на учебната година в тяхното училище група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, който бил облечен с розово поло. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното дете. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави.

В България за първи път Денят на розовата фланелка се отбелязва през 2012 г.

Тормозът в училище или в детската градина е налице тогава, когато се осъществява злонамерена проява, която има за цел да нарани или унижи дете, според Механизма за противодействие на тормоза и насилието в институциите в системата на предучилищното и училищното образование на Министерството на образованието и науката. Тази проява обикновено се извършва от доминиращата позиция на едната страна, която се използва, за да бъде другата страна наранена физически или психически, унизена или изолирана. Изключително типично за тормоза е, че той се повтаря многократно във времето.